Vilket man snackar du om?

Riksdagsman, Talman, Brandman, Idrottsman, Kontaktsman, Båtsman, Gruvman, Överman och slutligen det kända uttrycket "Må bäste man vinna".
Jag tycker väldigt mycket om när människor som vill vara smarta lägger in den snygga kommentaren:
"Jag tycker att Sverige ska vara jämställt och ändra alla de orden så att de inte bara handlar om män. Kvinnor kan faktiskt också."
Det är då man önskar att dessa personer varit lite mer uppmärksamma på svenska lektionen innan de yttrar sig.
Hur mycket jämställdhet bidrar dessa människor med om de vill skilja på kvinnor och människor. För det är människa "man" står för i dessa ord. Om de inte tycker kvinnor är människor så vet inte jag.

Tänk efter vad det kan betyda innan du försöker läxa upp andra.

Kommentarer
Postat av: Evelina

Haha, det där har jag tänkt på länge faktiskt.

Att folk inte förstår att "man" syftar på människa. Puckat.

2008-10-21 @ 18:57:21
URL: http://evelinamarina.blogg.se/
Postat av: Anton

Äntligen någon som har brainz. Tack.

2008-10-24 @ 08:09:21
URL: http://minlotusblomma.blogg.se/
Postat av: marre

Jag håller helt med dig, var dock lite lustigt när jag satt och läste en tutorial på internet.. Personen som hade skrivet den (den va på eng visserligen) hade skrivet "when your customer, she" där she helt enkelt var "den".Jag blev lite förvånad och det kändes konstigt att läsa det.. så där märkte jag hur van man är vid att det alltid ska vara "han".

2008-10-24 @ 12:14:31
URL: http://kohinski.blogg.se/
Postat av: Martin

Håller med! Men jag kan inte förstå varför man inte bara säger människa istället, då slipper man ju all förvirring! Förresten, tack så mycket! :) Ha det så bra du med!

2008-11-11 @ 22:21:02
URL: http://bingochbong.blogg.se/
Postat av: anja

Paradox! Människan betitlas ju som ting alltid hon. Tex: "Människan är flyktig och hon kommer alltid att vara det". Och jag tycker att du har fel då alla arbeten i grund och botten byggs på att det är en man bakom. -man står inte alls för människa, det står ju för att det är en man, annars skulle det ju bara finnas en form för skådespelare/skådespelerska, servitris/servitör ochsåvidare.

2008-11-29 @ 00:08:25
URL: http://walkonthewildside.blogg.se/
Postat av: PetterH

Sant Anja + Alla ord som har en "man" form finns bara i en form för att det är en människa. Jag skriver ingenting om Arbete. Det där om Människa och hon förstod jag inte det avr väldigt off topic.

2008-11-30 @ 17:16:16
URL: http://petterh.blogg.se/

Kommentera här!:

Namn:
<-- Skriv nåt snällt!

Din Mail: (Till Petter)

Din Blogg:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0