Petters Mellanmålstips.

Madeleinekaka med Glass!
1.Baka en madeleinekaka.
2.Njut av den tillsammans med mycket glass.
3.Sitt en stund och öppna dig för alla minnen du får.
4.Ta gärna en till portion.


Madeleinekaka är ett bakverk (kaka) huvudsakligen bestående av ägg, socker och honung. Kakan gräddas i särskilda snäckformade "Madeleineformar" och används ofta som tillbehör till desserter, till exempel glass!

Madeleinekakan har nått litterär berömmelse genom Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt där doften och smaken av en sådan kaka, doppad i lindblomste, återuppväcker huvudpersonens barndomsminnen i en central scen. Härigenom har madeleinekakan blivit en generell metafor för något som väcker minnen. Det är viktigt att notera att det handlar om ett så kallat ofrivilligt minne, när han höjer skeden med te och kaksmulor till läpparna har han ingen aning om vad som skall hända och blir alltså själv överraskad av hur samtiden blir oviktig och dåtiden väller upp inom honom. Ibland används Proust madel
einkaka felaktigt som ett objekt som man fullt medvetet kan använda för att öppna upp portarna till det förtflutna, som vissa barnprogram, en särskild maträtt eller liknande. Det är alltså inte frågan om ett favoriserat eller avskytt objekt som får oss att minnas hur det en gång var.

Madeleineformar!
image22   image24Enjoy!

Kommentarer
Postat av: Madeleine

Vilket fint namn kakan hade.. Haha.. Roligt att du har lagt in bilder.

2008-04-17 @ 18:26:52
URL: http://doftavvanilj.blogg.se

Kommentera här!:

Namn:
<-- Skriv nåt snällt!

Din Mail: (Till Petter)

Din Blogg:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0